Bel Ağrısı Epidemiyolojisi

Bel Ağrısı Epidemiyolojisi , Epidemiyoloji, hastalıkların çeşitli toplumlarda, yaş gruplarında, meslek gruplarında; sıklığını, yayılımını ve bunları etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalıdır.

Bel ağrıları; tüm yaş gruplarında, tüm toplumlarda, hemen hemen her meslekte, her iki cinste, en sık görülen, en sık sakatlığa yol açan, maliyeti en yüksek, en fazla iş gücü kaybına yol açan hastalıklardan biridir. Bir insanın ömür boyu en az bir defa bel ağrısı geçirme ihtimali %80 kadardır.

İnsanların %55 kadarı iş gücü kaybına yol açacak bel ağrısına yakalanır. Bu grubun %38’ i 3 haftadan kısa, %17’ si 3 haftadan daha uzun süre iş gücü kaybına uğrar. Toplumsal gelişme ve endüstrileşme arttıkça hem bel ağrısı sıklığı, hemde bel ağrısına bağlı iş gücü kaybı artmaktadır. Bel ağrılarının en az yarısı tekrarlama riski gösterir. Bu kadar yaygın olmasına rağmen bel ağrılarının ancak %1 kadarında tümör, vertebra kırığı, apse, artrit, kauda equina sendromu gibi ciddi patolojiler sorumludur.

Hastaların %99’u disk, kas dengesizliği, duruş bozuklukları, dejeneratif değişiklikler gibi sebeplere bağlıdır. Osteoporoz, spondilolistezis, dar kanal gibi patolojiler de ikinci grup içinde değerlendirilir. Bel ağrılarının sıklığı yaşa görede değişiklik gösterir.1-7 yaş civarında %1, 10 yaşta %6, 14-16 yaş civarında ise %18 oranında görülür.

Ancak bu oranlar çalışmadan çalışmaya kısmen farklılıklar gösterir. Bazı meslek gruplarında bel ağrısı riski artmaktadır. Ağır kaldırma, asimetrik kaldırma, dönerek ağır kaldırma, vibrasyona maruz kalma, uzun yol şoförleri, sürekli ayakta durarak yapılan mesleklerde bel ağrısı riski artar.